Tuintips van Velt Wichelen
tuintips van Velt wichelen

Tips voor de moestuin

Teelt van peterselie

tuintips van Velt wichelen
Peterselie
Kennismaking:

Heerlijk geurende groente, die met zijn pittige smaak al menig hart heeft veroverd. Peterselie is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Het wordt rauw gegeten, maar de krul wordt veel gebruikt als garnituur en ook wel eens gebakken. Zowat in iedere moestuin is deze groente te vinden. Naast de krulpeterselie is er ook de meer aromatische “vlakke peterselie”. Is minder mooi van uitzicht en daarom ook minder terug te vinden in de tuin.

Wat heeft deze groente ons te bieden per 100 gram vers product ?

  • Mineralen : 40 mg calcium ; 10 mg ijzer
  • Vitaminen : 3,20 mg caroteen ; 0,06 mg B1 en 0,28 mg B2
    en vooral 125 mg C
  • Voedingswaarde : 26 kcal

Bevat dus een grote hoeveelheid vitamine C, wat niet veel groenten is meegegeven !

Rassen:

Er zijn twee types terug te vinden : de “glad-bladige” waarvan de “Gewone snij” het belangrijkste ras is. Die is ook veel aromatischer dan zijn broer “de gekrulde peterselie“.
Deze oogt misschien wat mooier, maar de smaak is minder.
Enkele rassen : Moskrul, Bravour, Frison, Dubbele krul.

tuintips van Velt Wichelen : gladde peterselie tuintips van Velt Wichelen : krulpeterselie
gladde peterseliekrulpeterselie
Tips bij het zaaien en teeltzorgen:
  • Bodem : groeit op alle gronden, als ze maar voldoende humus en vocht bevatten.
  • Bemesting : peterselie heeft graag goed verteerde compost, maar geen verse mest of halfverteerde compost want dan wordt de plant ziek en kwijnt weg. Op kali heeft deze groente het ook niet zo begrepen.
  • Plaats in de tuin : op het perceel van de bladgewassen en, als het mogelijk is, liever wat in de schaduw dan in de volle zon. Peterselie wordt beschouwd als een hoofdteelt ; vermijd daarom als voor- of nateelt zeker die groenten die tot dezelfde familie behoren, bvb. wortel, selder, kervel en knolvenkel.
  • Zaaien : breedwerpig ofwel op rijen, maar op rijen van 20 tot 30 cm afstand is het best. Het is een trage kiemer waardoor het nodig is om tussen de plantjes het onkruid tijdig te verwijderen. Het kiemproces kan gemakkelijk 3 weken duren en in zandgrond is het best de bodem vochtig te houden. De zaden worden met enkele mm grond bedekt, maar vooral wordt die grond goed aangedrukt. Hoe beter het contact van het zaad met de grond is, hoe beter de kieming zal verlopen.
    Nog over de zaden : deze zijn 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. 1 g bevat ongeveer 600 zaden. Dun zaaien is dan ook de boodschap.
  • Zaaitijdstip : vanaf aanvang maart onder glas en dan ononderbroken buiten tot augustus.
  • Oogsten : hier kan je blijven aan snijden tot de groei in de herfst stilvalt. Bewaren kan je deze groente niet, maar hem wel beschermen tegen vorstweer door er stro en afgevallen bladeren over te leggen.
  • Voor een verlate teelt : als je in augustus weer zaait onder koud glas, kan je de winter door peterselie oogsten.
  • Voor de teelt in potten :
    • zaaien in een stenen pot met diameter 20 cm in een potgrondmengsel van 30 % goed verteerde compost, 30 % (bio)potgrond, 20 % cocopeat, 7 % lavagruis; 3 % bentoniet en onderaan potscherven voor de drainage
    • hier ook dun zaaien en de zaden goed aandrukken
    • afstrooien met droog wit zand tegen mogelijke kiemschimmels en goed vochtig houden
    • dit geeft u een winter door heerlijke peterselie !
Jos Van Hoecke
Voor geregistreerde leden zijn deze tuintip en nog vele andere, altijd beschikbaar op de ledenpagina"s.

Alle informatie om lid te worden vindt u hier.

Leden van Velt Wichelen kunnen hier klikken om zich te registreren of aan te melden.