VELT nationaalVelt Wichelenvelt
Tuintips van Velt Wichelen
tuintips van Velt wichelen

Tips voor de moestuin

Teelt van rucola
(notenbladsla)

tuintips van Velt wichelen
Rucola

Familie van de kruisbloemigen.

tuintips van Velt wichelen : rucola

In het Middellandse Zeegebied wordt rucola sinds de middeleeuwen geteeld. Maar bij ons is het een vrij recente bladgroente. Rucola is de Italiaanse naam voor 'raket' behorende tot de familie van de kolen en komt voor onder diverse namen: eruca sativa of notenbladsla of ook raketsla of mosterdkruid.

Al deze benamingen verwijzen naar de wilde 'slasoort' met dunne getande blaadjes. De groente heeft een heel aparte smaak met zowel een pikante toets van radijs als een notensmaak. Je kan rucola vers eten - doorgaans in combinatie met een slaatje - of kort koken. Rucola heeft een hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr, een zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr en werkt vochtafdrijvend en maagversterkend.

Tip:
  • Rucola laat zich goed met andere slasoorten mengen. Deze sla past perfect bij salade, bieslook en walnoten.
  • Gekookt en gepureerd kan rucola ook worden toegevoegd aan soepen en sauzen als extra smaakmaker.
  • Aangezien rucola behoort tot de familie van de kruisbloemigen, kan je ze best een plaatsje geven in het perceel van de koolgewassen. Ze heeft ook een lange teeltduur.
  • Wie wil kan notenbladsla het hele jaar door oogsten. Als je de groente in het voorjaar zaait, volgt de bloei tijdens de zomer. Zaai je de plant in augustus en september dan kan je in geval van een zachte winter blijven dooroogsten tot het komende voorjaar.
Teeltmaatregelen en gewasbescherming:
  • Grondeisen: notensla geeft de voorkeur aan een losse, goed bewerkte ondergrond die veel humus bevat. Op zwaardere bodems zoals zandleem/leemgrond verloopt de teelt van deze groente moeilijker.
  • Rucola kan je vanaf maart beginnen zaaien in open lucht. Zaaien kan tot september. Op die manier ben je er zeker van dat je altijd verse rucola uit je eigen groentetuin kan plukken. Zaai daarom meerdere keren kleine hoeveelheden.
  • Je mag noten(blad)sla best wel dicht zaaien: breedwerpig of in rijen met een onderlinge afstand van 15 centimeter. De zaaidiepte bedraagt enkele mm. Normaal is de regel altijd: dun zaaien maar bij rucola mag je hiervan eens afwijken: dicht zaaien is de boodschap. Zaai elke centimeter een rucolazaadje want dun zaaien doet de planten vroegtijdig opschieten.
  • Voor rucola hoeft het niet al te warm te zijn. Sterker nog, de plant is sneller geneigd tot bloeien als er sprake is van hoge temperaturen. De smaak is dan ook minder goed.
  • Deze groente staat op het perceel van de bladgewassen, vandaar dat een goede compostgift noodzakelijk is.
  • Bij rucola is het belangrijk dat je de jonge blaadjes oogst, een 3 tot 5 weken na het zaaien ervan. Zolang je het hart van de plant niet beschadigt, kan je verschillende keren oogsten. Oude blaadjes zijn helemaal niet zo lekker als de jonge: ze zijn nogal bitter en taai.
  • Ook de bloemen van rucola zijn eetbaar.
Een oude groente uit Italië, maar nog niet zolang hier ontdekt, verovert ook hier stilaan de harten.
Een laatste keukentip: gestoofde rucola in wat goede boter, in een tomatensaus van verse gepureerde tomaten, …
Smakelijk.

Jos Van Hoecke

Voor geregistreerde leden zijn deze tuintip en nog vele andere, altijd beschikbaar op de ledenpagina"s.

Alle informatie om lid te worden vindt u hier.

Leden van Velt Wichelen kunnen hier klikken om zich te registreren of aan te melden.