VELT nationaalVelt Wichelenvelt
Tuintips van Velt Wichelen
tuintips van Velt wichelen

Tips voor de moestuin

Teelt van spinazie

tuintips van Velt wichelen
Spinazie

Familie van de Ganzevoetachtigen.

tuintips van Velt wichelen : spinazie

Wie kent deze snelgroeiende groente niet, die in de lente zorgt voor een flinke portie vitamine C, caroteen en vitamine B1 en B2. Als mineralen bevat ze een grote hoeveelheid calcium en ijzer.
Ze zou in geen enkele tuin mogen ontbreken, omwille van al die eigenschappen. Ze groeit heel graag op lichte, goed doorlatende kalkrijke gronden welke voorzien zijn van een flinke portie compost. De beste resultaten worden behaald vroeg in het voorjaar en de lente. In de zomer hebben de meeste soorten de neiging om vlug door te schieten.

Rassen : Nores type Noorman, Reuzen van Viroflay, Vroeg Reuzenblad (scherpzadig).

Tips:
  • Rondzadige soorten zoals Noorman en Viroflay kunnen niet zo goed tegen de koude. Deze rassen hebben dan ook de neiging om snel door te schieten bij koude schrale periodes. Deze doen het wel goed in de lente, bij temperaturen rond de 15 °C.
  • De scherpzadige soort doet het echter heel goed vroeg in het voorjaar: zaaien buiten maart/april. Niet breedwerpig, maar op rijen 20 cm van elkaar. (zie afbeelding)
  • In de serre is de scherpzadige soort een wonderbare groeier. Dan moet je deze wel zaaien begin februari. Breedwerpig zaaien, lichtjes afdekken maar vooral de zaden goed vastdrukken. De opbrengst zal u met verstomming slaan… Wordt het te warm, dan zal deze soort opschieten.
  • In het najaar, eind augustus tot half september, is deze soort weer aan de beurt, maar dan nogmaals buiten in de volle grond op rijen 20 cm van elkaar.
  • Zaai niet te dik, niet zozeer omwille van de opbrengst, maar vooral omwille van chimmelaantasting.
  • De rondzadige soorten worden best dun uitgezaaid ook op rijen. Bij een ruimte in de rij van 5 cm is het mogelijk om spinazie te telen met grote groene malse bladeren.
  • Een zomerteelt zou ik niet direct aanbevelen, want onder invloed van de lange dagen en relatief hoge temperaturen schieten de meeste rassen snel de hoogte in.
  • Op lichte gronden kan het wel eens nodig zijn de opkomende plantjes grondig te broezen met de gieter.
Jos Van Hoecke
Voor geregistreerde leden zijn deze tuintip en nog vele andere, altijd beschikbaar op de ledenpagina"s.

Alle informatie om lid te worden vindt u hier.

Leden van Velt Wichelen kunnen hier klikken om zich te registreren of aan te melden.